La ce foloseste un scaun de dus?

Daca pentru unii dușul este o rutină zilnică relaxantă, pentru seniorii aflați în imposibilitatea de a se mișca lejer, poate deveni o corvoadă. Suprafețele alunecoase ale dușului sau căzii pot îngreuna spălatul, ca să nu mai vorbim de mobilitatea și flexibilitatea reduse care vin odată cu vârsta.

Un scaun de dus ar putea fi soluția!

Ce este un scaun de duș?

Scaunul de duș sau scaunul de baie cum i se mai spune, este opțiunea perfectă pentru persoanele în etate sau cei cu dizabilități ce nu pot sta prea mult timp în picioare.

Special concepute pentru a minimiza riscul alunecării și respectiv căderii pe suprafața umedă, scaunele de duș sunt adesea concepute din plastic, cu picioare din aluminiu ce nu ruginesc. Cele patru picioare conferă stabilitatea necesară dispunând de protecții de cauciuc. Aceste capace de cauciuc împiedică scaunul să alunece în cadă, iar utilizatorul se poate spăla singur sau asistat de un îngrijitor.

Cum să aleg un scaun de duș potrivit?

Scaunul de duș se alege in funcție de utilizator, de înălțimea și greutatea acestuia.

În momentul utilizării scaunul de duș trebuie să fie deja plasat în interiorul cabinei de duș sau în cadă. O deosebită atenție se acordă stabilității acestuia. Trebuie să ne asigurăm că toate cele patru picioare stau pe podeaua căzii sau a cabinei de duș fără ca acestea să-și piardă vreun moment planul. Dacă se clatină câtuși de puțin, există riscul de alunecare sau chiar cădere. Astfel trebuie repoziționat până devine stabil.

Fii precaut! Un sfat ar fi achiziționarea unui covoraș anti-alunecare, fără protuberanțe, pe care să-l plasezi pe fundul căzii sau cabinei de duș. Cu covorașul respectiv ai de două ori suguranța ca pacientul nu va cădea.

Îndepărtează toate obstacolele din jurul căzii sau a cabinei de duș. Un duș care este poziționat deasupra capului poate deveni periculos. Asigură-te că-l plasezi la îndemâna pacientului astfel încât să nu-l rănească.

În mod similar verifică podeaua și marginea căzii, dacă există. Eliberează spațiul din jurul pacientului de tot ce-l poate răni făcându-l să se împiedice și să cadă.

Cât de înalt trebuie să fie scaunul de duș?

Cel mai potrivit este scaunul de duș cu picioare reglabile. Acestea se reglează înainte de utilizare. Asigurați-vă că nu este prea jos astfel încât pacientului să-i fie greu să se ridice de pe el, dar nici prea înali să nu ajungă cu picioarele pe podea. Poziția corectă este cea în care picioarele pacientului, în momentul șederii pe scaun, formează un unghi de 90 grade.

Pacientul trebuie să stea în centrul scaunul până la terminarea spălării, nu pe margine, deoarece ar putea aluneca imediat.

Poate fi ajutat să stea direct pe scaun sau se poate ajuta de o bancă de duș să treacă pe scaunul din cadă.

Pași pentru utilizarea unui scaun de duș:

 1. Așează scaunul în cadă sau cabină de duș.
 2. Asigură-te că este stabil. Pune un covoraș anti-alunecare dedesubt pentru mai multă protecție.
 3. Îndepărtează obstacolele care pot răsturna și răni pe cineva sau îl poate face să alunece.
 4. Modifica înălțimea scaunului, astfel încât să poată fi folosit corespunzător.
 5. Stai în centrul scaunului, niciodată pe margine.
0
  0
  Cos
  Cosul este golSpre magazin