Prevenirea escarelor

Ce sunt escarele?

Escarele sunt acele leziuni interpuse între două planuri – os și pat – și se referă la distrugerea locală a pielii care apare, de obicei, la bolnavii imobilizați la pat.

Escarele apar atunci când are loc compresia prelungită asupra unei regiuni proeminente, ceea ce face ca alimentarea cu sânge a zonei respective să fie diminuată. Rezultatul este moartea țesutului, apariția ulcerațiilor și a rănilor deschise și foarte dureroase.

Zonele cele mai afectate sunt fesele, regiunea sacrală, călcâiele, omoplații sau partea posterioară a capului.

Cum se pot evita escarele?

Cel mai bun tratament, în cazul oricărei afecțiuni, este prevenția. Câteva măsuri simple de profilaxie pot ajuta un pacient să înfrunte imobilizarea mult mai ușor. Iată căteva măsuri:

 1. Utilizarea saltelei antiescare de tip alveolar sau tubular
 2. Schimbarea poziției cât mai des posibil, pentru evitarea acumulării de presiune în unele zone ale corpului
 3. Pielea și mucoasele să fie uscate și curate
 4. Combaterea incontinenței urinare și de fecale
 5. Lenjeria de corp și de pat să fie curată, uscată și să permită pielii să respire
 6. Evitarea frecării, iritării pielii. Mutareapacientului dintr-un loc în altul se va face prin ridicare, nu prin tragere
 7. Asigurarea unei hidratări corespunzătoare
 8. Evitarea spălării pielii cu săpun dur.

Cum se trateaza escarele?

 În principiu, cu cât se acționează mai repede, cu atât tratamentul va fi mai eficient și mai scurt.

Tratamentul include:

 • Saltele antiescare
 • Soluții pentru curățarea rănilor
 • Pansamente speciale
 • Tratament cu antibiotic
 • Tratament chirurgical

Saltelele antiescare sunt niste saltele speciale care prin structura lor, cu celule gonflabile sau tuburi, previn apariția escarelor, datorită faptului că realizează un masaj ușor ce oxigenează țesuturile pielii și îmbunătățesc fluxul sanguin în zonele sensibile la dezvoltarea leziunilor.

Principiul de funcționare al saltelei antiescare (sau antidecubit) se bazează pe utilizarea presiunii aerului, fiind formată dintr-un complex de canale de aer, care se umflă și se dezumflă alternativ, contribuind astfel la menținerea pielii în permanență în contact cu aerul, evitând astfel apariția escarelor.

Avantajele saltelei antiescare

Un avantaj foarte important pe care acest dispozitiv medical îl are este faptul că poate fi aplicat pe orice tip de pat, fiind totodata usor de depozitat pentru a-l avea intotdeauna la îndemână. De asemenea, materialele utilizate pentru confecționarea acestei saltele sunt unele dintre cele mai bune, calitatea fiind un aspect forte important.

Totodată, salteaua antiescara poate fi ușor de folosit și de instalat de către oricine, fără a fi necesară deținerea unor abilități sau cunoștințe speciale, ceea ce asigură îngrijirea individuală la domiciliu a bolnavului, un aspect pozitiv în special pentru psihicul acestuia.

0
  0
  Cos
  Cosul este golSpre magazin